Vorter

Vortebehandling

Vorter er sædvanligvis harmløse men kan være grimme. Fodvorter kan gøre ondt at gå på. Vorter forsvinder oftest efterhånden uden behandling. Hvis det er nødvendigt, kan man fjerne dem ved hjælp af salicylsyre eller ved frysning med kulsyresne eller flydende kvælstof.

 

Hvad er vorter og fodvorter?

Vorter er små knuder i huden. De fremkaldes af et virus (human papilloma virus), som får huden til at reagere. Vorter kan optræde overalt på kroppen, men ses hyppigst på hænder og fødder. De kan variere i størrelse fra 1 mm til over 1 cm. Nogle gange udvikles kun én eller to vorter. Af og til udvikles flere vorter på samme hudområde. Form og størrelse af vorterne kan også variere. Nogle gange klassificeres de efter deres udseende som f.eks. ”almindelige vorter”, ”flade vorter”, ”filiforme trådformede) vorter”, ”mosaik vorter” osv. Fodvorter adskiller sig ikke fra andre vorter, men kan være flade og brede, fordi man træder på dem.

Bemærk: Vorter ved endetarmen og på kønsorganerne adskiller sig fra almindelige vorter.

 

Hvem får vorter, og er de skadelige?

Næsten alle mennesker har på et tidspunkt i livet haft vorter sædvanligvis før 20 års alderen. Omkring 1 blandt 10 personer har vorter. De er sædvanligvis harmløse. Til tider kan fodvorter være ømme at gå på. Nogle mennesker finder vorter grimme, og når de sidder på fingerspidserne, kan de være generende.

 

Smitter vorter?

Ja, men risikoen for at smitte andre med vorter er lille. Der kræves tæt kontakt hud mod hud. Der er størst risiko for at blive smittet med vorter, hvis huden er beskadiget, våd eller opblødt og i kontakt med ru overflader f.eks. i svømmehaller. Man kan også sprede vorterne fra et område på kroppen til et andet område. F.eks. kan vorterne spredes omkring negle, læber og omgivende hud, hvis man bider i vorterne på fingrene. Hvis man har et svagt immunforsvar, kan man udvikle mange vorter. Det ses ved AIDS og hvis man får kemoterapi. Vorter smitter ikke ved blødning. En vorte, som bløder, smitter ikke.

 

Skal man behandle, eller skal man lade være?

Der er ikke grund til at behandle vorter, hvis de ikke giver anledning til gener. Uden behandling vil de almindeligvis forsvinde i løbet af 6 – 12 måneder. De efterlader ingen ar. Det ses særlig hyppigt hos børn og unge. Af og til tager det længere tid. Især hos ældre mennesker kan det tage flere år, før vorterne forsvinder. Behandling kan ofte få vorterne til at forsvinde hurtigere, men vortebehandling tager tid og kan være forbundet med smerter. Forældre ønsker ofte behandling af vorter, mens børnene ikke er generede. Det er ofte bedst at vente og se, om vorterne forsvinder af sig selv.

 

Hvordan kan man behandle vorter?

Der findes utallige råd om, hvordan man kan fjerne vorter. Det skyldes, at vorterne har tendens til at forsvinde af sig selv. På den måde vil enhver behandling se ud til at have en effekt.

Salicylsyre

Der findes forskellige præparater, salve, liniment, gel og plastre, som indeholder salicylsyre. Det almindeligt brugte middel hedder verucid, vortex 27 og vortex plus. Læs den medfølgende vejledning.

Midlet skal påsmøres hver dag i op til 3 måneder. Salicylsyre opløser det yderste lag af huden på vorterne Med få dages mellemrum må man fjerne det døde væv f.eks. med en fil. Vorten bliver på den måde fjernet gradvist Det er bedst at holde vorten i varmt vand 5-10 minutter, før man påsmører salicylsyre

Man skal undgå at anvende salicylsyrepræparater i ansigtet på grund af. risiko for hudirritation Hvis man har sukkersyge eller dårlig blodcirkulation, er det bedst at rådføre sig med lægen, før man anvender salicylsyrepræparater Undgå at komme salicylsyre på huden uden om vorten. Huden kan blive irriteret. . Man kan beskytte huden ved at smøre vaseline omkring vorten, inden man smører salicylsyre på eller ved at sætte et plaster med hul i omkring vorten inden man påsmører salicylsyre Hvis den omgivende hud bliver øm, må man afbryde behandlingen nogle dage, før man fortsætter behandlingen. Der er også en ganske lille risiko for at man kan udvikle allergi for behandlingen. Så bliver huden rød og kløende Det kan tage 2 uger eller længere, før man kan se et resultat af behandlingen. Almindeligvis tager det op til 3 måneder, før vorten er helt forsvundet. Hvis man sætter plaster på, efter at man har påsmurt salicylsyre, vil det forstærke virkningen Ligtorneplaster er plaster, som indeholder salicylsyre. De kan være effektive til behandling af vorter

 

Frysning

Frysning med flydende kvælstof eller med kulsyresne anvendes ofte til behandling af vorter. Frysningen destruerer vortevævet. Sædvanligvis er der behov for 3-5 frysninger med et par ugers interval for at fjerne vorter. Frysning kan være smertefuld. Der dannes blærer omkring vorten efter frysning. Af og til kan frysning give anledning til let ardannelse på den omliggende hud, ligesom neglelejet kan blive beskadiget. Frysning er ikke velegnet til små børn og til personer med dårligt blodomløb.

 

Kirurgisk fjernelse.

Vorter kan i en del tilfælde med fordel fjernes med et instrument – en skarpske. Det foregår efter en lokalbedøvende indsprøjtning. Man kan også fjerne vorter på hænder med el-koagulation hvore man brænder vorten. Det foregår ligeledes efter lokalbedøvelse.

 

 

Hvad med svømning?

Børn med vorter burde kunne gå til svømning uden problemer. Imidlertid vil svømmehaller ikke acceptere, at børn med fodvorter kommer i svømmehallen, hvis de ikke anvender specielle sokker eller plastre. Hvis barnet er i behandling for fodvorter plejer det ikke at være et problem.