Diabetes

Diabetes

Diabetes (Sukkersyge) – Hvad er diabetes?

Sukkersyge – eller diabetes mellitus, hvis det skal være fint  – optræder, når indholdet af glukose (en sukkerart) i blodet stiger over et vist niveau.  Der findes to slags sukkersyge.

 

  • Type 1 diabetes som typisk rammer børn og unge mennesker, fordi kroppen holder op med at producere insulin. Ved denne form for diabetes udvikles sygdommen og symptomerne hurtigt over dage eller uger, og behandling med insulin er en nødvendighed.

 

  • Type 2 diabetes – kaldes også for aldersdiabetes. Type 2 diabetes rammer hovedsagelig personer over 30 år. Her udvikles sygdommen gradvist over måneder. Sygdommen udvikles, fordi der enten ikke produceres tilstrækkeligt med insulin, eller fordi kroppen ikke kan udnytte den insulin, der produceres. Det kaldes insulinresistens. I den situation kan kroppens celler ikke udnytte insulin i tilstrækkeligt omfang og der er derfor behov for ekstra insulin. Endelig kan der være tale om en kombination af manglende insulin og insulinresistens.

 

Type 2 diabetes

Ved type 2 diabetes er den første behandling diæt og fysisk træning. Hvis det ikke er nok til at regulere blodets indhold af glukose, kan man give tabletter, som er med til at holde blodsukkeret på et normalt niveau. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at give insulin indsprøjtninger for at holde blodsukkeret normalt. Desuden skal man sørge for at holde blodtrykket normalt for at forhindre andre komplikationer. I Danmark har ca. 3 af 100 personer under 40 år og ca. 10 af 100 personer over 40 år type 2 diabetes. Det er hyppigst hos overvægtige eller fede personer. Type 2 diabetes optræder ofte i familier.